Cases

Heb je tijd om een boek te ontwerpen?

Case #5 ENVISION Project

Envision is een Europees project. Het doel van dit project is om het MKB aan te moedigen om hun businessmodel te innoveren met als gevolg daarvan hun omzetgroei te bevorderen. De Technische Universiteit Delft is koploper in Europa op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar Business modeling en het ontwikkelen van business tools voor het MKB.  Als zodanig haalde de TU Delft de Europese aanbesteding binnen voor dit project. Via de TU Delft wordt ook LEF Marketing & Events uit Aardenburg partner bij dit project.

Een deelproject van het Envision project is de Business MakeOver. Business MakeOver is een website (www.businessmakeover.eu) waar ondernemers alle verschillende businessmodellen online kunnen vinden, inclusief praktijkvoorbeelden en templates zodat ze direct, zelf aan de slag kunnen gaan. Het project moest ook in boekvorm beschikbaar komen.

Dus kreeg ik de vraag of ik een boek kon ontwerpen?

IMG_0372

Do It Yourself: Business Model Innovation, TU Delft

Eind oktober 2017 kwam er een verzoek binnen van de TU in Delft om een boek te ontwerpen, in het Engels, voor het Europese Envision project. Het moest een afwijkend formaat hebben en een afwijkende vormgeving. En het moest net voor de kerstvakantie drukwerk klaar worden opgeleverd. Dat klonk als muziek in mijn oren. Tijdsdruk, een lege pagina en een heleboel content. Vooral die lege pagina, daar zijn veel mensen bang voor. Hoe zet je de eerste stap in zo’n omvangrijk project?

Bij NCOI Opleidingen en Trainingen heb ik destijds heel wat ervaring opgedaan. Als zelfstandig ontwerper ben ik zo’n 10 jaar betrokken geweest bij alle communicatie van deze opleider uit Hilversum. Een schitterende tijd. De Mac op tafel en de directeur ernaast. Samen plannen smeden en uitvoeren. Hier heb ik geleerd dat tijd een vloeibaar begrip is, dat er heel veel uren in een etmaal gaan en dat, als je maar vooruit blijft gaan, het uiteindelijk altijd goed komt.

Stap 1: Content

Zonder content geen boek, geen website, geen folder, niks, nada noppes. Dus prioriteit nummer 1 is content verzamelen. Hoe ziet deze content eruit, wat is de structuur, de volgorde en de grootte van het boek. Hoeveel pagina’s moest de drukker inplannen?  Waar moest de content vandaan komen? Kortom er werd direct een projectgroep in het leven geroepen. Klein, wendbaar en dynamisch van opzet. Wat volgde was een tsunami aan content. Heel veel PDF-bestanden met tekst en illustraties. Als ontwerper ga je direct op zoek naar een overeenkomst in de content pagina’s, de opzet en de indeling. Gelukkig was die aanwezig. De documenten waren goed van structuur en redelijk conform. Want het 2e wat je moet doen is je hoofd breken over het stramien. HET STRAMIEN, een bijna religieuze term in de lay-out wereld.

Stap 2: Het stramien

Om het stramien te bepalen gaan we eerst ontwerpen. En om te gaan ontwerpen moeten we weten hoe groot het boek moet worden. Bij de boekdrukker, een kwalitatieve online drukkerij uit Amsterdam, vond ik een mooi groot en afwijkend formaat, namelijk 29x29cm.

Op basis van de bladspiegel die de drukker als specificatie had doorgegeven ben ik gaan ontwerpen. Combinatie van lettertypes testen, kolommen, breedte, hoeveelheid tekst, titels, subtitels, opsommingen, interlinie, grafische elementen, illustraties, fotografie en paginanummering. Allemaal elementen die hun plek moeten krijgen binnen het stramien.

Tip: kies niet per ongeluk de content met de minste tekst en illustraties, maar juist die met de meeste. Anders past de content straks niet in je “Stramien”. En tweede tip, het stramien moet meebewegen met het aantal pagina’s in het boek. Bij een dik boek heb je meer ruimte nodig naar de vouw en de rug toe dan bij een dun boekje. En update nooit, maar dan ook echt never nooit welke software dan ook op je computer zolang je bezig bent met dit project. En back up alsof je leven ervan af hangt. Er staat hier continu een NAS (Network Area Server) te stampen. En die NAS stampt weer naar 2 onafhankelijke servers in den lande. Naast deze driedubbel loops oplossing maak ik tijdens dit project, elke avond een back up op CD-rom.

Overdreven? Wie het ooit 1x heeft meegemaakt zal zich die dag voor eeuwig heugen. Wie dit nog nooit heeft meegemaakt, zal het ooit een keer meemaken. Het bestand is ineens beschadigd, corrupt, niet meer te openen, weg, foetsie, doei, vette pech jongen…begin maar opnieuw.

Uiteindelijk ligt er een eerste ontwerp klaar van een hoofdstuk waarin verschillende business modellen zijn verwerkt. Zo krijgt de klant een goed inzicht hoe het boek gaat worden.

Stap 3: Goedkeuring van het ontwerp

Overleg via Skype. Een dag ervoor heb ik de PDF met het eerste ontwerp via Wetransfer gestuurd naar de werkgroep. Het ontwerp wordt nauwgezet bestudeerd en met wat kleine aanpassingen hier en daar, uiteindelijk snel goedgekeurd. Het echte werk kan nu beginnen.

 

Stap 4: Volhouden

Document aanmaken, geschat op 180 pagina’s (het werden er 192). Offerte opvragen en inzicht in de levertijd krijgen. Terugrekenen hoeveel je iedere dag moet doen om 2 maanden later op tijd klaar te zijn. Foto’s uitzoeken en vooral de illustraties, schema’s, tabellen en templates opnieuw vormgeven content met schitterende namen zoals: Business Model Canvas, Value Builder, Partner Analysis, STOF Business Model en vele, vele anderen.

En voortdurend overleg. De lege bladzijden in het document worden steeds zeldzamer. Er komt een inhoudsopgave, een voorwoord, een lijst met partners, medewerkers. Mijn verlanglijstje met ontbrekende content wordt steeds korter.

Stap 5: To Cover or not to Cover

IMG_03702

Do It Yourself: Business Model Innovation, TU Delft

Tijd om aan de cover te beginnen. Immers hoe mooi je boek ook is, zonder fraaie omslag is het niets en niemendal waard. Het boek moest indruk maken en dus zou het een hardcover omslag worden. Zo’n cover maken is altijd wat zenuwenwerk. Toch lullig als de tekst op de rug net ondersteboven staat of er een logo vanaf valt. Dus we checken alles steeds weer opnieuw. Ik druk de cover op ware grootte af. Hoe dik moet de rug van de cover worden? Hoe meer pagina’s hoe dikker de rug, anders past het binnenwerk niet in de cover. Dus overleg met de drukker, over de dikte van het papier en het aantal pagina’s. En dan gebeurt het. Alles ligt klaar, netjes gepositioneerd, de cover is een juweeltje. De telefoon gaat: omdat het budget wat sneller slinkt dan ze hadden verwacht wordt er gesuggereerd om er een softcover van te maken. Een softcover stamel ik in de telefoon… Een slap ding op dit formaat rond mijn mooie boek. (Ja, het ego is een lelijk ding.) Ik ontplof aan de telefoon. Dat nooit! Ik houd niet van een slappe maar van een harde, een hele harde cover. Dat hebben we ook zo afgesproken. Er wordt gesust en gesoebat, maar ik houd mijn poot stijf. Er volgt een slapeloze nacht waarbij ik steeds een heel slap vies boekje zie ombuigen tijdens de presentatie ervan. Uiteindelijk komt twee dagen later het verlossende woord: het wordt toch een hardcover.

6: Leed maar nog niet geleden

We hebben een binnenwerk, we hebben een cover, maar nog geen boek.

Hier wordt nog wat geschoven en daar nog wat toegevoegd. En gecorrigeerd. Heel veel gecorrigeerd. Er moeten tenminste 3 correctieronden worden uitgevoerd, dat is naar mijn mening het absolute minimum. 191 pagina’s corrigeren en de correcties verwerken. Het is een aparte tak van sport. Tijdens de correctiefase ga ik over in een andere mindset. Ik word echt super punctueel en exact. Zoals een jachthond een konijn achterna zit, zo jaag ik op fouten, ontwerpfoutjes, inconsistenties en loop ik minutieus elke correctie na die van de werkgroep terugkomt.

Ondertussen is het D-day, deadline day geworden. De afgelopen maand heb ik de wekker steeds vroeger gezet. Tijd wordt vloeibaar, ze gaat snel en langzaam tegelijkertijd. Ik zit in een hyperconcentratie. Er moet nog een lijst met personen in die meegewerkt hebben aan het boek. Dan moeten alle partners er nog in met een logo en een website. De cover wordt gecorrigeerd, nagekeken, aangepast en nog eens nagekeken. De klok kruipt vooruit.

Rond 15 uur krijg ik het eerste zenuwachtige telefoontje van de drukker. Waar het bestand toch blijft? Ik laat hem weten dat wat mij betreft deze vrijdag pas om 23:59:59 uur voorbij is. Rond 15:30 uur moet er ineens nog een extra pagina in met meer dan 80 namen. Of ik die óók nog even op alfabetische volgorde kan zetten? Volhouden en doordouwen is het devies. Om 16:30 start ik met de export van de eerste echte drukwerkklare PDF-bestand.

De Mac krijgt er kuren van. De telefoon staat roodgloeiend, nog even een kleine wijziging hier en daar. Ik krijg er zowaar een telefoon-oor van. Computer opnieuw opstarten, correcties doorvoeren en nog een export maken. En daar staat dan het bestand: Binnenwerk_Envision_FINAL.PDF, 2 maanden samengevat in 100 Megabyte aan informatie.

Om 17:05 krijg ik de bevestiging dat het bestand netjes is verstuurd naar de drukker via Wetransfer. Deze zou het uiteindelijk pas dinsdagmiddag downloaden. Ondertussen knal ik een fles Champagne open.

7: Done

Begin januari krijg ik van LEF een bericht dat het boek klaar is. Ze sturen me een foto van de stapel boeken. Zo gauw ik kan, race ik naar het kantoor toe om er een paar op te halen. Als een klein kind zeur ik om meer, meer en nóg meer boeken. Ik krijg uiteindelijk vier exemplaren mee. Wat doe je daar toch mee? Vragen ze zich af. Nou 2 gaan in het archief en 2 zijn zichtexemplaren bij klanten of tijdens presentaties.

Medio januari 2018 is het boek in Wenen gepresenteerd tijdens de Envision conferentie. Verder is het boek opgenomen in de TU Delft Library.

Lees ook:
Case#1: De (h)eerlijke kippen van Poelier Zeevla uit IJzendijke.
Case#2: Negen websites voor Escaldascholen.
Case#3: Wonderwonen
Case#4: Versluijs Makelaardij